sunnuntai 5. elokuuta 2012

Nugadogin Hohde 5.3.2007-4.8.2012

Tuntui niin epäluonnolliselta kirjoittaa otsikko ja sen päivämäärät. Niin lopulliselta. Niin kuin minun pitäisi nyt uskoa että noin on oikeasti tapahtunut. Mutta eihän se voi olla totta, minun pieni mieleni ei vaan suostu käsittämään koko tapausta. Enkä haluakaan käsittää. Mutta ajattelin että jos haluan kirjoittaa fiilikset ja tapahtumat muistiin, se on pakko tehdä nyt. Se on aina tapa välittää se epätodellinen tunnelma joka täällä nyt vallitsee.

Tällä viikolla otin Jarosta, Ninjasta ja Minnistä kuvan. Ajattelin, että onpa kiva että säilyy sitten tuleville vuosille muistoja meidän pienestä eläinlaumasta. Iron ja Vinkun poismenot oli kärsitty ja elämä pienemmällä eläinlaumalla tuntui jo arkipäivältä. Otin myös Jarosta ja Ninjasta kaverikuvan, minusta oli mukava nähdä iso musta ja pikkumusta samassa kuvassa, meidän pienet putkiaivoiset urokset.




Eilen lauantaina lähdimme asuntoautoilemaan. Kävimme aluksi tapaamassa sukulaista ja sieltä suunnistimme yöksi pappani luo. Tarkoitus oli että minä ja siskoni menemme illalla sitten läheiselle tanssilavalle töihin. Oli niin mukava päästä maalle papan luo, siellä Jarollakin on mahdollisuus käydä uimassa järvessä omassa rannassa aina kun haluaa, ja mulla oli muutama suunnitelma pienimuotoisten vepe-treenienkin varalle.

Äiti lähti Jaron kanssa lenkille, ajattelin että no menköön sitten, onhan mulla vielä aikaa lenkittää toisen kerran ennen töihin lähtöä. Lueskelin tuvassa kirjaa, kun hetken päästä äiti juoksi sisälle, sai sanotuksi vain että on kiire ja kyse on Jarosta. Juostiin kuka sukkasilleen, kuka ilman kenkiä peltotietä pitkin pienen metsikön läpi ja saavuimme pellon reunaan. Siellä makasi Jaro elottomana kyljellään, vailla merkkiäkään elämästä.

Äiti oli päästänyt Jaron vapaaksi lenkillä. Se oli juoksennellut edellä iloisesti häntä pystyssä ja lähti jahtaamaan lintuja pusikkoon. Oli kuulunut varisten ja räksien mieletöntä rääkkymistä ja äiti oli ajatellut että Jaro se siellä jahtaa lintuja. Äiti seurasi koiraa ja huuteli sitä, mutta koiraa ei näkynyt. Pellon reunassa se oli jo silloin retkottanut, ja kun se ei reagoinut äidin yrityksistä huolimatta, oli hän koskenut koiraan ja katsonut löytyykö suusta mitään ylimääräistä.  Jaro oli urahtanut vähän ja sitten katse sen silmistä oli sammunut ja elämä oli poissa. Ei mitään ollut enää tehtävissä, yrityksistämme huolimatta.

Olen onnellinen että Jaro sai lähteä niin kauniissa paikassa, papan tila on minulle toiseksi rakkain paikka maailmassa ja minulla on sieltä paljon ihania muistoja. Nyt siellä on yksi muisto enemmän.
Hautasimme Jaron elokuisen auringon laskiessa toiselle puolelle tonttia, rantametsikköön pellon ja järven väliin. Vain parin metrin päässä siitä lepää samojedinkoira äitini lapsuudesta. On kaunista että Jaro, jota pidän elämäni koirana, lepää äitini ensimmäisen ja hyvin rakkaan koiran lähellä.
Tein tänään vielä puisen ristin Jaron haudalle, ja kerroin Jarolle kaikki ne asiat jotka olisin halunnut kertoa sille, joita se ei ymmärtäisi, mutta jotka merkitsevät minulle niin paljon.


Olen elänyt viimeisen vuorokauden täysin poissa tolaltani. En ole nukkut 33 tuntiin, minua oksettaa ja yöllä tuntui että joku ampuisi kumiluoteja ohimoihini sarjatulella. Kotiin tultuamme oli niin autiota, ruokapöydässä istuessamme tuntui että jonkun tuoli olisi tyhjä, joku perjeenjäsen on poissa.
Yleensäkin elämä ilman koiraa tuntuu kamalalta. Mutta siihen tottuu aikaa myöten. Jos tottuu. Olen elänyt koko melkein 18-vuotisen elämäni koirien kanssa joten ne ovat minulle erittäin tärkeä osa elämää. En tunne ainoastaan tyhjää kohtaa sydämessäni, vaan kaikissa rutiineissa joissa koirat ovat aina olleet mukana.


Jaro oli epäilemättä elämäni koira. Se ei ollut täydellinen, siitä oltiin varmasti montaa mieltä. Tein sen kanssa paljon töitä ja nautin niin kovasti sen kanssa olemisesta. Sen tavat ja persoonalliset piirteet tekivät siitä juuri sellaisen kuin se oli. Vasta pari viikkoa sitten kirosin koko koiran alimpaan maanrakoon, mutta enhän minä sitä oikeasti tarkoittanut. En osaa olla ilman sitä enkä tiedä miten pystynkään.


20 kommenttia:

  1. Elämä on ollut tänä vuonna julma sua kohtaan. :(

    Syvimmät osanottoni ja valtavasti voimia sulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No siltä kyllä tuntuu, mutta ei se kuolema kysele kenen ovelle se kolkuttelee :( kolmannen muistotekstin kirjoittaminen samana vuonna tuntuu väärältä ja epäoikeudenmukaisella mutta niillä korteilla pelataan mitkä meille suodaan :/

      Kiitos <3

      Poista
  2. Mun on pakko yhtyä Doraan. Tää ei ole enään reilua eikä näin kuuluis käydä kenellekään. Mun silmät alko kostumaan, kun luin tätä.

    Isot osanotot ja voimia <3

    VastaaPoista
  3. Voi että, alko ihan itkettää kun luin tätä :'( Tää vuosi ollut ihan kamala, Emma kuoli, kaverin koira kuoli ja vielä Jarokin ja Iro(?) :( Elämä on epäreilua... mutta elämä jatkuu, Jaro pysyy sun muistoissa, ja on sun luonas silti. Voi vitsi, tuota tunnetta ei kyllä kenellekkään haluaisi, tiedän niiiin hyvin miltä tuo tuntuu :( <3

    VastaaPoista
  4. Kiitos Adalmiina ja Veera <3
    Multa on mennyt tänä vuonna kaksi koiraa ja yksi kissa. nuo kaksi ensimmäistä menetystä vielä kestin, mutta Jaron menetystä ei voi verrata noihin millään tavalla.

    Se on totta, muistot on ja pysyy <3

    VastaaPoista
  5. Voi Mari :( Katselin facebookista Jaron ja Iron kuvaa, kommenteista heräsi mielenkiinto ja äkkiä petsieen.

    Kovasti osanottoja ja paaaljon voimahaleja ♥

    VastaaPoista
  6. Eikä. Mulla menee järkyttäviä kylmiä väreitä pitkin kehoa. Melkein alkoi itkettämään. Tässä yritän purra hammasta yhteen. En tiedä miten tuntemattoman koiran poismeno vois saada minussa tälläistä aikaan. Mutta Jaroa pitkään netin välityksellä seuranneena ja teidän yhteistyötä, tuntuu niin pahalta. Tuli muutenkin mieleen yksi toinenkin tarina tähän samaan syssyyn. En tiedä mitä voisin sanoa, muuta kun että, suuri hali sinulle ja voimia! Kovan surun oot nyt kohdannut ja tuntuu että tsempityksiä! Otan osaa suruun <3

    VastaaPoista
  7. Kiitos, kyllä tämä on itse kullekin aika kamalaa. Mutta pitää vaan hyväksyä tilanne ja yrittää jatkaa vaikka se vaikeaa onkin. Eiköhän tämä joskus helpota, pakkohan sen on.

    kiitos kaikille <3

    VastaaPoista
  8. Syvä osanottoni suunnattomaan suruunne :( Ihastelin Jaroa vain muutama viikko sitten Alavieskassa, käsittämätöntä että se hieno nuori koira on nyt poissa...

    T:Sanna

    VastaaPoista
  9. Kiitokset teille <3 Kuolema korjaa ja välillä tuntuu epäreilulta, miksi jotkut saa jäädä ja jotkut lähtee. Nyt oli Jaron vuoro lähteä. Se oli lyhyen mutta tapahtumarikkaan elämän.

    VastaaPoista
  10. Tämän on niin väärin, tämmöistä ei saisi tapahtua kenellekkää.. Syvät osanotot! :'( Kyllä pisti itkettämään itseäkin.. en tiedä mitä sanoa.. Paljon voimia! 8( <3

    VastaaPoista
  11. Voi kuinka surullista :( Osan ottoni sinne, on kyllä väärin että näin kävi. Jaro oli hyvin suloinen koira ja ansaitsi varmastikkin joka silityksen mitä hyvän elämänsä aikana sai.

    VastaaPoista
  12. Koskaan ei tiedä
    onko aikaa paljon
    vai vähän,
    yht´äkkiä huomaa
    se päättyikin tähän.
    On paikkasi tyhjä ja
    korvaamaton, ja
    kaipuu suuri
    sanaton.

    Tuntuu ihan uskomattomalta :( Jarolla on nyt hyvä olla koirien taivaassa ♥ Paljon jaksamisia!

    VastaaPoista
  13. Kiitos kaikille teille, olette rakkaita <3
    Jossu tuo runo on niin kaunis, ja niin todellinen. Ei sen sanomaa tule ajatelleeksikaan, ennen kuin tapahtuu juurikin niin kun siinä sanotaan.

    Tästä on nyt viikko aikaa ja suru on jo helpottanut. Nyt on jäljellä enää se ikävä ja haikeus jonka huomaa kun joku ei haukukaan vieraille pihassa, tai joku ei vingu ja ulvo iloisesti tarhassa aamulla. Tai kun tuntuu että on iltalenkin aika, ja tyhjä panta ja hihna roikkuu oven pielessä.

    VastaaPoista
  14. Otan osaa.Voi parkaa.Ei sitä ny käärme voinu purra,että se kuolis noin nopeesti.

    VastaaPoista
  15. Kiitoksia. Joo ei se käärme voinut olla kun tosiaan äiti käveli koiran perässä ja koira oli poissa näköpiiristä vaan hetken. Ja kun äiti seuraavaksi näki sen, se makasi jo melkein elottomana pellolla.

    VastaaPoista
  16. Todella suuret osanotot ja voimia! Voin myöntää, että minulla tuli kyynel silmäkulmaa tätä lukiessani.

    VastaaPoista
  17. Kiitos <3 kyllä siitä on yli jo päästy suurelta osin, mutta kyllähän tämän blogin avaaminen tuo aina muistot pintaan. Tai Jaron haudalla käynti papan luona tapaninpäivänä..

    VastaaPoista